Level 2: Basisvaardigheden Query's schrijven met SQL

Veel mensen voor wie SQL nieuw is, denken dat deze taal moeilijk is. Dat is een misverstand!

Wil je query's maken om gegevens uit een database op te vragen?

Met 6 instructies is elke denkbare query te maken:
SELECT, FROM, WHERE, GROUP BY, HAVING en ORDER BY.
Zes instructies.... dat moet te doen zijn!  

SQL leer je alleen door er hands-on mee aan de slag te gaan. Naast de theorie die aan bod komt, gaan we in deze 2-daagse cursus daarom vooral veel query's maken.

Het inschrijfgeld bedraagt € 975,- per persoon (exclusief 21% BTW). 

Inschrijven

 

Onderwerpen

 • Databases en SQL: de belangrijkste dingen om te weten voor je aan de slag gaat.

 • Data ophalen met SELECT, FROM: je gaat zelf gelijk met query's aan de slag en haalt gegevens op. Je probeert verschillende opties, zodat je steeds kunt onderzoeken wat je terugkrijgt aan informatie.  

 • Data sorteren met ORDER BY: data wordt bruikbaar als je goed ordent en sorteert. Je leert hoe!

 • Data filteren met WHERE, HAVING: leer wanneer je welk filter gebruikt en waarom.

 • Samengevatte query maken met GROUP BY: berekeningen per klant, product, etc.

 • Operatoren (=, <>, etc.), IN, NOT, LIKE (en % en _): als je weet wat je wilt zien, zul je precies moeten zijn in het bouwen van de juiste filters. Je kunt hiervoor veel operatoren gebruiken en combineren. 

 • SQL-functies en expressies bouwen: in databases werk je met grote hoeveelheden data. Hiervoor bouw je expressies (berekeningen), waarbij je meer dan 300 bewerkingsfuncties hebt. Je leert de handigste en meest gebruikte.

 • Tabellen koppelen door middel van JOINS: databases bestaan vaak uit veel tabellen. Met JOINS breng je ze bij elkaar en maak je het overzicht dat je wilt. Een belangrijk onderdeel in de training.

 • Subquery’s maken: alles waarvan je dacht dat het niet mogelijk was, kun je doen met subquery's. Nu kun je gaan goochelen met SQL! 

 • Views maken: je kunt query's opslaan in de database. Met views bekijk je ze in Excel of Power BI zonder SQL kennis nodig te hebben. Handig voor jezelf en je collega's.

 • Query's lezen en ontleden: leer hoe bestaande query's zijn opgebouwd en hoe de database je query verwerkt, dat geeft je inzicht en begrip.

 • Achterhalen in welke tabel gegevens zijn opgeslagen: leer hoe je database in elkaar zit. Zonder deze informatie kun je eigenlijk geen goede query's maken.
Te volgen voor SQL Server, Oracle & MySQL databases

De taal SQL is onafhankelijk van een specifieke database. Daarom kan deze cursus worden gevolgd voor verschillende Database Management Systemen zoals SQL Server, Oracle en MySQL. Er zijn wel een paar kleine verschillen in SQL per omgeving (er is sprake van een SQL dialect). Na afloop van de cursus ontvang je een overzicht met de verschillen per omgeving zodat je de opgedane kennis goed kunt toepassen. Ook ontvang je de opdrachten en uitwerkingen die tijdens de cursus zijn behandeld voor iedere omgeving.

Voor wie?

In deze 2 daagse training leer je zelfstandig query's maken in SQL. De cursus is gericht op het opvragen van gegevens uit een database. Daarmee is hij bij uitstek geschikt voor beginners

Bekijk het filmpje SQL in 10 minuten om een eerste inleiding in SQL te krijgen.

Wat levert het op?

De cursus is gericht op het opvragen van gegevens uit een database. Met de SQL instructies die in de cursus aan bod komen leer je elke denkbare query maken die je vervolgens kunt gebruiken voor rapportagedoeleinden. De cursus is tevens een uitstekende basis van waaruit je je verder kunt gaan ontwikkelen.

De trainers

De cursus wordt verzorgd door verschillende trainers, waaronder Henno Tillema, Max Welling, Roy Nieuwenhuijzen en Robin van Hattum. 

Voorkennis

Mensen met beperkte kennis van databases adviseren we minimaal vooraf de online training Inleiding Databases & SQL te volgen. Je kunt je hiervoor kosteloos aanmelden op deze site. Om een maximaal rendement uit de training te halen is onze aanbeveling om eerst de cursus Level 1: Introductiecursus relationele databases te volgen.

Software

In deze training maken we gebruik van Microsoft SQL Server als databaseplatform. Omdat de taal SQL in beginsel onafhankelijk is van een specifieke database is de kennis die je opdoet ook toepasbaar op andere omgevingen (Oracle, MySQL, Access, etc.). Neem bij twijfel contact met ons op.
 

Cursusvormen

De cursus wordt  klassikaal-, incompany- en als individuele training gegeven.

Blended Learning

De SQL Academy helpt je ook na de cursus op weg. Na afloop krijg je kosteloos toegang tot een online follow-up programma welke bestaat uit een reeks van videotutorials ter herhaling en verdieping. Zo kun je in je eigen tempo verschillende onderwerpen nogmaals doornemen. Op die manier blijft de kennis optimaal hangen en behaal je meer resultaat uit de cursus.

Cursuslocaties

De cursus wordt wisselend verzorgd in Amsterdam (Amstelveen), Rotterdam en Eindhoven. Informeer gerust naar de planning wanneer er geen datum op de gewenste locatie is ingepland.

Data en locaties (klassikale trainingen)

 
De lessen vinden plaats van 09:30 - 16:30.

Inschrijven

Het inschrijfgeld bedraagt € 975,- per persoon (exclusief 21% BTW)

Het inschrijfgeld is inclusief gebruik van de cursuslaptops, cursusmateriaal, een uitgebreide lunch en koffie/thee. 

Inschrijven
3 garanties bij de SQL Academy

Bij ‘de specialist’ mag je wat extra’s verwachten.
Daarom geven we 3 garanties die geen enkel ander opleidingsinstituut durft te geven: Lees meer over onze unieke garanties.