Level 1: Introductiecursus relationele Databases

"Je gaat het pas zien als je het doorhebt" - Johan Cruijff

Als je (relatief) nieuw bent in de wereld van relationele databases kun je al snel het overzicht kwijtraken. Er zijn zoveel database objecten en termen! Documentatie? Handleidingen? In de meeste organisaties zijn die nauwelijks te vinden. Dan ben je overgeleverd aan bereidwillige collega’s die je een handje verder helpen of good old Google.

Je bent niet de enige!
Vaak komen we cursisten tegen die essentiële kennis over databases missen. Die kennis hebben ze nodig om hun werk goed te kunnen doen. En als deze cursisten bij ons een SQL-training komen volgen, is het soms moeilijk voor ze om de andere cursisten bij te benen. In de cursus relationele databases tackel je voor eens en voor altijd dit probleem!

Voor wie is deze cursus een uitkomst?
In deze cursus leer je de fundamenten van databases. Bedoeld voor iedereen die met data werkt en die vooral aan de gebruikerskant zit. Je wilt iets gaan doen met het analyseren, beheren of rapporteren van data. Je ondersteunt gebruikers of maakt rapportages voor klanten of managers. Je bent geen fulltime database administrator of backend developer. Dan zijn er twee zaken die je werkzaamheden aanzienlijk aangenaam kunnen maken:

  1. Leren hoe de databases waarmee je moet werken in elkaar zitten, zodat je er je zelfstandig mee kunt werken
  2. Gesprekspartner kunnen zijn met technische IT mensen om je wensen te bespreken en samen oplossingen te vinden
Wat ga je doen in de cursus?
In een dag ontdek je hoe databases tot stand komen, hoe ze in elkaar zitten en waarom een database uit honderden, soms duizenden tabellen met tientallen kolommen bestaat. Met ook nog eens allemaal cryptische namen erin. Zonder hogere wiskunde leer je de stappen om tot een database te komen. Daarna ga je zelf een database creëren in Microsoft Access en ga je zien hoe dat er uitziet in Management Studio op een SQL Server database. Je gaat daarna leren hoe je je eigen database verkent. Ondertussen leer je veel belangrijke termen en database objecten. En als klap op te vuurpijl krijg je na afloop een samenvatting nagestuurd waarin je alles nog eens rustig kunt nalezen.

Het inschrijfgeld bedraagt € 495,- per persoon (exclusief 21% BTW). De prijs van de training is inclusief gebruik van de cursuslaptops, cursusmateriaal, lunch en koffie/thee.

  Inschrijven  

Onderwerpen

  • Belangrijke basis fundamenten: waar je in de praktijk tegenaan loopt gaan we hier uitleggen.
  • Een ERD (Entity Relationship Diagram, grafische weergave van een databasestructuur) kunnen lezen en opvragen van de database op je werk: zo zie je hoe een database is opgebouwd.
  • Verschillende soorten relaties tussen tabellen kunnen onderscheiden en benoemen, zodat je de juiste keuzes maakt bij het samenstellen van je query’s in SQL en rapportages.
  • Sleutelvelden (primary key en foreign key) kunnen onderscheiden en gebruiken, waarmee je relaties tussen tabellen in je query’s en rapportages op een correcte manier kan leggen.
  • Verschillende soorten datatypes, zodat je weet welke bewerkingsfunctie je kunt toepassen.
  • De link tussen database en rapportagetools als Report Services, Excel PowerPivot en Power BI, waarmee je van losse data mooie en heldere informatie kunt maken.
  • Begrippenlijst: backend, front-end, SQL, redundantie, data-inconsistentie, tabellen en views, referentiële integriteit, constraints, transacties, programmable objects: stored procedures, user defined functions, triggers, indexes: clustered en non-clustered en security objects: users en roles.

Voor wie?

Geschikt voor Managers, BI-specialisten, Business Analisten, beginnende Programmeurs, Applicatiebeheerders en eigenlijk iedereen die een beter begrip wil ontwikkelen over hoe een database gestructureerd is en het waarom daarvan.
Deze cursus is ook een uitstekende voorbereiding op de cursus Level 2: Basisvaardigheden Query's schrijven met SQL.

Bekijk alvast het filmpje Databases in 10 minuten om een indruk te krijgen van de architectuur van databases.

Wat levert het op?

Na de cursus heb je een goed beeld hoe databases gestructureerd zijn en waarom dat zo is. Deze kennis is direct toepasbaar wanneer je query's en rapportages gaat (laten) maken op databases. De cursus is tevens een uitstekende basis voor mensen die zelf databases willen gaan ontwerpen of daarbij betrokken zijn. 

De trainers

De cursus wordt verzorgd door verschillende trainers, waaronder Henno Tillema, Max Welling, Roy Nieuwenhuijzen en Robin van Hattum. 

Voorkennis

Voor deze training is geen specifieke voorkennis vereist. We adviseren vooraf de online training Inleiding Databases & SQL te volgen om zo een maximaal rendement uit de training te kunnen halen. Je kunt je hiervoor kosteloos aanmelden op deze site.

Software

In deze training maken we gebruik van onder meer Microsoft Access en Microsoft SQL Server.  De cursus is zodanig opgezet dat deze nuttig is binnen elke omgeving waarbinnen een relationele database draait. De training is dus generiek en de opgedane kennis toepasbaar op elk databaseplatform (Oracle, MySQL, etc.)

Cursusvormen

De cursus wordt klassikaal-, incompany- en als individuele training gegeven.

Cursuslocaties

De cursus wordt wisselend verzorgd in Amsterdam (Amstelveen), Rotterdam en Eindhoven. Informeer gerust naar de planning wanneer er geen datum op de gewenste locatie is ingepland.

Data en locaties (klassikale trainingen)

 

De lessen vinden plaats van 09:30 - 16:30.

Inschrijven

Het inschrijfgeld bedraagt € 495,- per persoon (exclusief 21% BTW)

Het inschrijfgeld is inclusief koffie/thee, een uitgebreide lunch, gebruik van onze cursuslaptops en alle overige cursusmaterialen.

Inschrijven

3 garanties bij de SQL Academy

Bij ‘de specialist’ mag je wat extra’s verwachten.
Daarom geven we 3 garanties die geen enkel ander opleidingsinstituut durft te geven: Lees meer over onze unieke garanties.